BRATISLAVA: TraÅ¥ v Dúbravke začnú opravovaÅ¥ v polovici júla, zmluva je podpísaná | Môj názor

25 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

BRATISLAVA: Trať v Dúbravke začnú opravovať v polovici júla, zmluva je podpísaná

Bratislava 25. júna (TASR) – Električkovú trať v bratislavskej Dúbravke, ktorá je dnes v havarijnom stave a vozidlá ňou musia jazdiÅ¥ zníženou rýchlosÅ¥ou, začnú modernizovaÅ¥ v polovici júla. Mesto už vysúťažilo firmu, ktorá traÅ¥ opraví a dnes ráno podpísalo zmluvu so spoločnosÅ¥ou Metrostav. S pomocou eurofondov Bratislava za opravy zaplatí 8,2 milióna eur. Informoval o tom dnes na brífingu primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).
Nový koľaje bude maÅ¥ traÅ¥ v úseku od Hanulovej k ulici Pri kríži. Električky dnes tadiaľ jazdia rýchlosÅ¥ou päť kilometrov za hodinu namiesto povolených 50. “Kritický stav, ktorý na tejto radiále máme, by mohol viesÅ¥ k tomu, že by mohla byÅ¥ uzatvorená dráhovým úradom,” vystríhal Ftáčnik. Dopravný podnik tiež nakupuje nové električky. “Musíme sa staraÅ¥ aj o infraÅ¡truktúru, po ktorej budú jazdiÅ¥,” podotkol.
Práce plánuje Metrostav v Dúbravke odÅ¡tartovaÅ¥ približne 10. až 15. júla. Vtedy sa zatvorí traÅ¥ a vytýči sa stavenisko. Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Milana Veselského firma začne s búracími prácami v smere od ulice Pri kríži do centra mesta. Okrem sanácie sa majú podľa primátora modernizovaÅ¥ zastávky, vytvoriÅ¥ bezpečnejÅ¡ie priechody pre chodcov i upraviÅ¥ križovatky so svetelnou signalizáciou tak, aby na nich bola zabezpečená preferencia električiek. “Toto chceme systematicky robiÅ¥ aj v ďalších častiach mesta,” avizoval Ftáčnik.
Práce na trati by mali skončiÅ¥ do konca novembra. Za ten čas nahradia električky autobusy. Náhradná autobusová doprava by mala ísÅ¥ zrejme od miesta, kde sa v Karlovej Vsi električky otáčajú. “Najneskôr týždeň pred uzatvorením trate ale budeme obyvateľov presne informovaÅ¥ o vÅ¡etkých obmedzeniach a náhradnej doprave,” dodal primátor.
Starosta Dúbravky Ján Sandtner sa neobáva, že by Dúbravčanom opravy spôsobili väčšie komplikácie. “Už s tým máme skúsenosti a počas leta nie je taký nápor na prepravu, takže si myslím, že s autobusmi to ustojíme,” vraví. Zatiaľ sa podľa jeho slov obyvatelia kvôli modernizácii trate s obavami na miestny úrad neobracali. Veselský sľubuje, že keďže budú traÅ¥ opravovaÅ¥ uprostred obytnej zóny, firma bude postupovaÅ¥ ohľaduplne voči obyvateľom.
Pôvodne avizovaný termín začiatku prác bol apríl. Tender zdržala námietka jedného z uchádzačov, ktorý sa na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) sťažoval na podmienky v súťažných podkladoch. Nakoniec však svoju námietku stiahol. 
Bratislava bude modernizovať trať z európskych peňazí, ktoré mali ísť pôvodne na novú vlakovú trať s podzemným tunelom spájajúcu bratislavské Predmestie so stanicou Filiálka pri Trnavskom mýte. Mestskí poslanci v septembri 2012 schválili náhradné projekty, medzi ktorými sa ocitla aj trať v Dúbravke.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

fed

Diskusia je uzavretá.