Viva Verdi Opera Open Air festival obohatí slovenské hudobné leto | Môj názor

24 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Viva Verdi Opera Open Air festival obohatí slovenské hudobné leto

Bratislava 24. júna (TASR) – Slovenské kultúrne leto obohatí prvý ročník ambiciózneho umeleckého projektu Viva Verdi. Operný festival poteší predovÅ¡etkým milovníkov vážnej hudby a fanúšikov opery. Už v prvom ročníku 2014 dosiahne dve prvenstvá – prvýkrát na Slovensku operné predstavenie pod holým nebom v podobe jedného titulu s reprízami a prvýkrát na Slovensku opera Giuseppe Verdiho Johanka z Arku (Giovanna d’Arco) v scénickom prevedení. Predstavenia sa uskutočnia 6., 9. a 12. augusta v Mestskom amfiteátri v Trnave a 15. augusta v Nitrianskom amfiteátri.
Viva Verdi bude prvým projektom tohto druhu na Slovensku. Bude venovaný výlučne opernej tvorbe velikána talianskej opery všetkých čias maestra Giuseppe Verdiho. Organizátori chcú každý rok nášmu publiku priniesť jednu z jeho 28 opier.
Prísľubom nezabudnuteľného hudobného zážitku na tohtoročnom festivale Viva Verdi sú aj mená hlavných protagonistov, špičkových zahraničných operných spevákov, ktorí pravidelne účinkujú na veľkých scénach hudobného sveta. Budú nimi Clara Polito (v úlohe Giovanny), Evan Bowers (v postave Carla VII.) a Sergio Bologna (ako Giacomo). S nimi sa predstavia Ondrej Mráz (ako Talbot) a Martin Gyimesi (Delil). Dirigentskej taktovky sa ujme Marián Vach a režisérskeho vedenia Michal Babiak.
„Giuseppe Verdi je môj obľúbený autor a Verdimu rozumejú ľudia. Verdi bol svojho času ľudovým skladateľom, písal pre ľudí, jeho árie si ľudia pískali po uliciach. Toto práve potrebujeme dostať medzi slovenský národ. Keď Johanka z Arku zaznela prvýkrát na Slovensku v koncertnom prevedení v Žiline v roku 1993, tak som mala možnosť naštudovať zbor pre tento koncert a táto hudba mi učarovala. Neskôr som videla to predstavenie aj v Parme na festivale Tutto Verdi a vtedy mi prebehlo mysľou, že toto musíme mať aj doma,“ uviedla pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami prezidentka festivalu Viva Verdi Katarína Löfflerová.
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (*10. 10. 1813, Le Roncole, †27. 1. 1901, Miláno), je jedným z najznámejších hudobných skladateľov všetkých čias. Jeho opery si získali popularitu už za jeho života. Prvou bola v roku 1839 Oberto, gróf zo San Bonifacia, prvý veľký úspech mu priniesla opera Nabucco v roku 1842. O tri roky neskôr mala premiéru opera Johanka z Arku. Opery Rigoletto, Trubadúr, La traviata, Aida či Othello patria k popredným dielam opernej literatúry.
Spoluorganizátormi prvého letného operného festivalu na Slovensku sú Mesto Trnava, Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnavy a Mesto Nitra. Hlavnými partnermi sú Slovenské elektrárne Enel a Diamonds International Corporation. Začiatky budú vždy o 20.30 h, dĺžka predstavenia je tri hodiny vrátane prestávky na občerstvenie. Predaj vstupeniek je na vivaverdi.eu a v sieti Ticketportal.sk.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

dez jk

Diskusia je uzavretá.