Rusko: Začalo sa vyÅ¡etrovanie krádeže obrazu nájdeného v Navaľného byte | Môj názor

20 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Rusko: Začalo sa vyšetrovanie krádeže obrazu nájdeného v Navaľného byte

Moskva 20. júna (TASR) – Ruskí vyÅ¡etrovatelia sa začali zaoberaÅ¥ prípadom krádeže obrazu, ktorý naÅ¡li dnes počas domovej prehliadky v moskovskom byte Alexeja Navaľného, známeho bojovníka proti korupcii v Rusku a veľkého kritika prezidenta Vladimira Putina. Navaľného advokát označil vyÅ¡etrovanie za súčasÅ¥ kampane Kremľa proti svojmu klientovi.
Obraz, ktorý sa našiel v Navaľného byte, bol jedným z exponátov pouličnej výstavy v meste Vladimir vzdialenom od Moskvy asi 170 km severovýchodne. Z výstavy v centre mesta ho odcudzil neznámy páchateľ, čím podľa ruského Vyšetrovacieho výboru spôsobil autorovi diela výraznú ujmu.
Autorom obrazu s názvom Zlý a dobrý človek je vladimirský maliar Sergej Sotov, ktorý krádež svojho diela ohlásil na miestnej polícii.
Podľa ruských agentúr obraz Navaľnému daroval jeden z jeho priateľov na narodeniny. Samotný Navaľnyj eÅ¡te pred tým fotografiu obrazu “zavesil” na svoje konto v Twitteri s poznámkou, že sa mu veľmi páči. Neskôr tam pridal mikroblog, v ktorom ďakoval za dar.
Kauza je jednou z mnohých, do ktorých je Navaľnyj údajne zapletený. Momentálne je na Navaľného uvalené domáce väzenie v súvislosti s prípadom Yves Rocher týkajúceho sa sprenevery takmer 30 miliónov rubľov. Do prípadu je zapletený aj Navaľného brat Oleg. Obaja obvinenie odmietajú.
Predtým bol Navaľnyj za údajnú spreneveru odsúdený na päťročný podmienečný trest za údajný podvod z roku 2009, keď ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti údajne uzavrel tajnú dohodu so závodom Kirovles, ktorý dôsledkom toho priÅ¡iel o 10.000 kubíkov dreva. Jeho prepustenie koncom minulého roku bolo pomerne prekvapivé – vÅ¡etko totiž nasvedčovalo, že politik dostane päť rokov nepodmienečne.
Okrem toho v apríli súd uznal Navaľného vinným z trestného činu ohovárania, ktorého sa dopustil, keď na svojom konte v sieti Twitter napísal, že poslanec moskovského mestského zastupiteľstva Alexej Lisovenko je drogovo závislý. Súd Navaľnému nariadil pokutu vo výške 300.000 rubľov.
1 12 pel

Diskusia je uzavretá.