F1: Schumacher sa prebral z kómy, previezli ho do Lausanne (3) | Môj názor

16 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

F1: Schumacher sa prebral z kómy, previezli ho do Lausanne (3)

Paríž 16. júna (TASR) – Sedemnásobný majster sveta v pretekoch F1 Michael Schumacher, ktorý utrpel vlani v decembri Å¥ažké zranenia hlavy pri nehode počas lyžovačky, už nie je v kóme. Bývalého nemeckého jazdca v pondelok previezli z nemocnice vo francúzskom Grenobli do Univerzitnej kliniky vo Å¡vajčiarskom Lausanne (CHUV).
V pondelok to potvrdil hovorca CHUV Darcy Christen. Schumacherova manažérka Sabine Kehmová predtým neuviedla, kam jej klienta previezli. Schumacher, ktorý sa prebral z kómy po päť a pol mesiacoch, žije už niekoľko rokov vo Švajčiarsku.
“Michael opustil nemocnicu CHU Grenoble, aby pokračoval vo svojej dlhej rehabilitácii. Už nie je v kóme,” povedala dopoludnia Kehmová.
Štyridsaťpäťročný Nemec bol od decembrového pádu na lyžovačke v alpskom stredisku Meribel v kóme a lekári sa ho snažili pomaly prebúdzať z umelého spánku. Držiteľ viacerých rekordov v efjednotke narazil 29. decembra mimo upravenej časti zjazdovky do skaly a utrpel vážne zranenia hlavy, následne musel podstúpiť dve operácie mozgu.
Po vyÅ¡e troch mesiacoch v kóme začal v apríli javiÅ¥ náznaky vedomia. “Má chvíľkové okamihy vedomia. Ukazuje malé známky pokroku,” oznámila v apríli Kehmová. Odvtedy vÅ¡ak bolo počuÅ¥ o stave sedemnásobného majstra sveta len málo.
“Jeho rodina sa chce poďakovaÅ¥ vÅ¡etkým lekárom, oÅ¡etrovateľom, zdravotným sestrám a terapeutom v Grenobli ako aj vÅ¡etkým na mieste nehody, ktorí odviedli vynikajúcu prácu počas týchto prvých pár mesiacov. Žiadame o pochopenie, že jeho ďalÅ¡ia rehabilitácia bude prebiehaÅ¥ mimo verejnosÅ¥,” dodala Kehmová, ktorá vÅ¡ak neoznámila ďalÅ¡ie detaily o jeho zdravotnom stave.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 1. a 6. a o 2. odsek.

ny la

Diskusia je uzavretá.