USA a OSN odsúdili obsadenie irackého Mósulu islamistami | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

USA a OSN odsúdili obsadenie irackého Mósulu islamistami

Washington 10. júna (TASR) – Spojené štáty odsúdili dnes obsadenie severoirackého mesta Mósul islamistickými povstalcami a vyslovili podporu “silnej, zosúladenej odpovedi zameranej na potlačenie tejto agresie”, pričom irackej vláde ponúkli svoju pomoc. Informovala o tom agentúra Reuters.
“Spojené štáty sú hlboko znepokojené udalosťami v Mósule za uplynulých 48 hodín, kde zložky Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) prevzali kontrolu nad veľkou časťou mesta. Situácia zostáva naďalej veľmi vážna. USA poskytnú irackej vláde na základe spoločnej strategickej dohody všetku potrebnú pomoc na riešenie situácie,” uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie.
Znepokojenie nad vážnym zhoršením bezpečnostnej situácie v druhom najväčšom meste Iraku vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
“Generálny tajomník vyzýva všetkých politických lídrov, aby ukázali národnú jednotu voči hrozbám, ktorým čelí krajina. Tie je však možné riešiť iba v rámci ústavy a demokratického procesu,” povedal jeho hovorca.
Iracké kurdské sily sa medzičasom presunuli do mesta Kirkúk, ležiaceho približne 160 kilometrov juhozápadne od Mósulu, aby ho ochránili pred postupujúcimi džihádistickými bojovníkmi, uviedla agentúra DPA. Tisíce irackých vojakov a policajtov sa rozmiestnili naprieč celou rovnomennou provinciou, aby tak chránili jej životne dôležité ropné polia.
1 3 tth rsc

Diskusia je uzavretá.