VEDA: Slovensko chce posilniť spoluprácu so Spoločným výskumným centrom EK | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

VEDA: Slovensko chce posilniť spoluprácu so Spoločným výskumným centrom EK

Bratislava 10. júna (TASR) – Slovensko chce prehĺbiť spoluprácu so Spoločným výskumným centrom (Joint Research Centre – JRC) Európskej komisie v oblasti vedy a výskumu. O možnostiach tejto kooperácie dnes diskutujú odborníci zo vzdelávacích inštitúcií, ale aj podnikateľského prostredia na konferencii v Bratislave.
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (Smer-SD) vidí priestor na zlepšenie spolupráce s JRC najmä v oblasti jadrovej bezpečnosti a automobilového priemyslu. “Tieto dve oblasti budú zrejme kľúčové pre spoluprácu,” podčiarkol minister. Jadrová bezpečnosť, jadrové vyraďovanie a udržateľná doprava sú tiež hlavné tematické okruhy dnešnej konferencie.
Rezort podľa ministra vytvára rámec a možnosti vstupovať do kooperácie s centrom cez rôzne projekty. Konkrétne zapojenie však bude závisieť od jednotlivých vysokých škôl, pracovísk Slovenskej akadémie vied, ale aj firiem.
“Nie je to katastrofa, ale nie je to ani nejaká veľmi výrazná spolupráca. Aj preto sme tu. Bol by som rád, ak by výsledkom dnešného seminára bola intenzívnejšia spolupráca,” povedal pri otvorení konferencie generálny riaditeľ JRC Vladimír Šucha o kooperácii slovenských inštitúcií a centra. Dnes popoludní chystá Šucha aj prezentáciu na Slovenskej technickej univerzite, kde bude informovať o možnostiach stáží v JRC pre postdoktorandov.
JRC slúži ako referenčné centrum pre vedu a technológiu Európskej komisie (EK). Jeho hlavou úlohou je pripravovať vedeckú argumentáciu pre EK pri tvorbe novej legislatívy alebo politiky. Ide o rôzne oblasti, od životného prostredia, cez energetiku, dopravu, inovačnú politiku, poľnohospodárstvo či vodné hospodárstvo. JRC tvorí sedem výskumných ústavov v piatich členských krajinách EÚ – Belgicku, Nemecku, Taliansku, Holandsku a Španielsku.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

maš vs

Diskusia je uzavretá.