EÚ: Treba posilniť význam našej kultúrnej diplomacie | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

EÚ: Treba posilniť význam našej kultúrnej diplomacie

Brusel 10. júna (TASR) – Európska únia a jej členské štáty by sa mali viac zamerať na “mäkkú silu” kultúrnej diplomacie, čo by znamenalo prínos pre európsku ekonomiku prostredníctvom lepšieho prístupu na trh pre kultúrne a tvorivé odvetvia, posilnenie kultúrnej rozmanitosti a širšie zdieľanie európskych hodnôt. Uviedla to dnes Európska komisia (EK) v správe, ktorá vznikla na základe iniciatívy Európskeho parlamentu (EP).
Komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová pripomenula, že kultúrna diplomacia poskytuje príležitosť zdieľať s ostatnými krajinami európsku kultúru a hodnoty, ako sú ľudské práva, rozmanitosti a rovnosti.
“Je to tiež dobré pre náš hospodársky rast a zamestnanosť. Apelujem na budúcu Európsku komisiu a na Európsky parlament, aby realizovali v praxi odporúčania tejto správy,” uviedla komisárka.
Medzi odporúčania, ako zvýšiť vplyv kultúrnej diplomacie v Európe, patria:
– lepšia koordinácia a zaradenie funkcie kultúrny atašé v delegáciách EÚ;
– nové spôsoby financovania a získavania finančných prostriedkov (vrátane spolufinancovania) a partnerstvá verejného a súkromného sektora;
– združovanie zdrojov kultúrnych organizácií a členských štátov, najmä prostredníctvom svojich kultúrnych inštitútov;
– odstránenie prekážok mobility uľahčením vízovej povinnosti pre kultúrne subjekty;
– prepojenie s mladými ľuďmi, rozšírenie vzdelávacích a kultúrnych výmenných programov;
– uľahčenie výmeny skúseností medzi umelcami z rôznych krajín, kultúrnych manažérov, novinárov a spisovateľov.
Správa a jej odporúčania budú prerokované so zástupcami členských štátov a Európskeho parlamentu. Stretnutie s poslancami EP sa bude konať 25. júna.
Správa EK je založená na výskume v 28 členských štátoch Európskej únie, desiatich strategicky partnerských krajinách (Brazília, Čína, India, Japonsko, Južná Afrika, Južná Kórea, Kanada, Mexiko, Rusko a USA) a 16 krajinách v susedstve EÚ (Alžírsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Egypt, Gruzínsko, Izrael, Jordánsko, Libanon, Líbya, Maroko, Moldavsko, Palestínska samospráva, Sýria, Tunisko a Ukrajina).
(spravodajca TASR Jaromír Novak) dem

Diskusia je uzavretá.