LITERATÚRA: Japonec Kawabata je držiteľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1968 | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

LITERATÚRA: Japonec Kawabata je držiteľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1968

Osaka/Bratislava 10. júna (TASR) – Spisovateľ Jasunari Kawabata bol prvým Japoncom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. V stredu 11. júna uplynie 115 rokov od jeho narodenia.
Vo svojom diele spájal krásu starého tradičného Japonska s modernými trendmi. V jeho novelách a krátkych poviedkach splýva realizmus so surrealistickými víziami. Jeho tvorba sa často označuje ako melancholická lyrika. Podľa kritikov v jeho diele cítiť odozvu tragédií, ktoré mu osud pripravil.
Jasunari Kawabata sa narodil 11. júna 1899 v japonskej Osake. Postupná strata všetkých blízkych ešte v útlom veku mu priniesla chmúrne detstvo bez pocitu domova a rodiny. Niekoľko rokov žil v internáte pre mládež a potom študoval v japonskej metropole Tokiu, školu ukončil v roku 1924.
So skupinou ďalších mladých autorov založili časopis Bungei Jidai, platformu nového smeru nazývaného neosenzualizmus, ktorý bol reakciou na realistické písanie v tej dobe.
Jeho prvým dielom, ktoré ihneď ocenila kritika, bola novela s autobiografickými črtami Tanečnica z Izu z roku 1926 o chlapcovi, prežívajúcom nežnú lásku k mladučkej 14-ročnej tanečnici. Mladé hrdinky sa objavili aj v novele Spiaca krása (1961) a v novele Tampopo (1964).
V rokoch 1929 a 1930 vychádzal v novinách na pokračovanie jeho román z prostredia barov, gejší, divadiel a hráčskych brlohov Asakusa Kurenaidan. Po druhej svetovej vojne mu vyšla novela oplývajúca emóciami a odohrávajúca sa v prostredí kúpeľov v horách Snežná krajina (1948), muž sa v nej vracia za gejšou, ktorá ho kedysi upútala. Novela bola niekoľkokrát sfilmovaná. Kritikmi považovaná za najlepšie dielo autora je novela Hlas hory (1954). Je to obraz psychiky starého chorého muža. Ten sa snaží pomôcť svojim deťom, ktorých manželstvá sa nevyvíjajú šťastne. Epizódy príbehu sa striedajú s poetickými opismi prírody, snov a spomienok. Táto práca priniesla Kawabatovi cenu japonskej akadémie. Jej členom sa stal v roku 1953. Novela Spiaca krása z roku 1961 je psychologicky závažným príbehom o mieste, kde pre potechu starých mužov uspávajú mladé devy.
Svojou tvorbou sa Kawabata stal známym na celom svete. V 60. rokoch 20. storočia podnikol v USA prednáškové turné na univerzitách. S ďalšími japonskými spisovateľmi odsúdil kultúrnu revolúciu v Číne. Zvolili ho za prezidenta japonského PEN klubu a aktívne pomáhal začínajúcim japonským autorom.
Vo svojej reči pri preberaní Nobelovej ceny v roku 1968 sa vyjadril, že sa pokúša krášliť smrť a hľadať harmóniu medzi človekom, prírodou a ničotou.
Po smrti svojho priateľa si 16. apríla 1972 v Zushi (Japonsko siahol na život bez toho, aby zanechal list na rozlúčku. Dožil sa 72 rokov.

20 sar mitt

Diskusia je uzavretá.