Art Film Fest: Cenu Hercova misia udelí Claudii Cardinale a Ivanovi Trojanovi | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Art Film Fest: Cenu Hercova misia udelí Claudii Cardinale a Ivanovi Trojanovi

Bratislava 10. júna (TASR) – Hviezdy strieborného plátna a filmy z najprestížnejších svetových festivalov lákajú návštevníkov na 22. ročník Art Film Festu (21. – 27. jún) do Trenčianskych Teplíc a Trenčína. Festival tento rok udelí cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme dvom osobnostiam. Vo Festivalovom parku vlastnoručne pripevní mosadznú plaketu so svojím menom legendárna diva Claudia Cardinale a český herec Ivan Trojan. Mená nových laureátov ocenenia vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Art Film Festu Milan Lasica.
“Ivan Trojan je jedným z najvýznamnejších alebo možno aj najvýznamnejší filmový a aj divadelný český herec za posledných 20 rokov, okrem toho má tohto roku päťdesiat, je na vrchole svojich tvorivých síl,” povedal pre TASR Milan Lasica.
Cena Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie poputuje počas otváracieho ceremoniálu do rúk jedného z najúspešnejších maďarských režisérov, držiteľa Oscara Istvána Szaba. Na záverečnom večere si ocenenie prevezme slovenský scenárista, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Ondrej Šulaj.
Ako ďalej informoval riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel, festivalový program, ktorý tvorí 12 sekcií, ponúkne 132 filmov, z toho 89 celovečerných, tri stredometrážne a 40 krátkych filmov zo 49 krajín z celého sveta. Chýbať nebudú filmy ocenené na svetových festivaloch v Cannes, Sundance, Benátkach či domáce novinky.
O hlavné ceny Modrých anjelov sa bude uchádzať 11 snímok Medzinárodnej súťaže hraných filmov a 35 snímok v Súťaži krátkych filmov. Medzi obľúbenými sekciami Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia či Prísľuby z Východu sú novinkami sekcie Focus: Alan Clarke a Téma: Vojna a film.
Sprievodný program festivalu prinesie bohatú hudobnú nádielku. Ako uviedol jeho dramaturg Pavol Danišovič, Festivalová kaviareň v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer. Vystúpia slovenské kapely Chiki liki tua, Walter Schnitzelsson, Vec a Martin Valihora, spoločný projekt Oskara Rózsu a Zdenky Prednej DOLEDOLE a Katarzia.
Festivalové projekcie sa uskutočnia na šiestich miestach. V Trenčianskych Tepliciach sa bude premietať v Kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne v dvoch sálach v Cinemaxe, v ArtKine Metro a vo Festivalovom kine ODA – Posádkový klub.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

han jk

Diskusia je uzavretá.