UNB: Kolapsy z horúčav sú najmä predpoludním a podvečer | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

UNB: Kolapsy z horúčav sú najmä predpoludním a podvečer

Bratislava 10. júna (TASR) – Horúčavy nezamestnávajú len záchranárov, ale podpísali sa aj pod mierny nárast pacientov na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). “Počet ľudí, ktorí zdravotne nezvládajú horúčavy, sa každým dňom mierne zvyšuje,” povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská s tým, že ide o desaťpercentný nárast.
Dnes do 12.00 h potrebovalo urgentnú pomoc podľa jej slov deväť ľudí. “Išlo najmä o seniorov s chronickými ochoreniami, ktorým horúčavy zhoršili ich doterajší zdravotný stav. Najhoršie znášajú horúčavy pacienti s kardiologickými, neurologickými, dýchacími a psychickými ochoreniami,” priblížila Stano Maťašovská.
Skolabovali aj dvaja zdraví mladí ľudia, ktorí podcenili pitný režim. Jeho dodržiavanie v týchto dňoch prízvukujú záchranári, lekári aj ďalší odborníci. “Ďalšie kolapsy predpokladáme podvečer. V pondelok (9.6.) po 17.00 h vyhľadalo pre komplikácie z horúčav centrálne príjmy UNB do 20 ľudí,” doplnila.
S horúčavami musia bojovať aj pacienti v nemocnici. UNB má klimatizované najmä operačné sály, ARO, JIS-ky, centrálne príjmy a niektoré izby. Väčšina priestorov ale klimatizovaná nie je. “Budovy boli projektované pred desiatkami rokov a sú morálne a technicky zastarané. Vedenie UNB opakovane poukazuje na nevyhnutnosť novej modernej nemocnice. Hospitalizovaným pacientom sa v týchto dňoch snaží personál zmierniť pocit horúčav v rámci možností – aktívne vetranie, najmä v ranných hodinách, tienenie, prikladanie studených uterákov, zvýšený prísun tekutín,” zhrnula Stano Maťašovská.

ala dab

Diskusia je uzavretá.