V kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave vypovedal kľúčový svedok (2) | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

V kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave vypovedal kľúčový svedok (2)

Bratislava 10. júna (TASR) – V kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, z ktorej je obžalovaný východoslovenský boss Branislav A. a jeho traja spoločníci, a ktorá sa odohrala ešte v decembri v roku 2004, vypovedal dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I proti svojim komplicom obžalovaný a zároveň kľúčový svedok Nikola P.
“Skutok, ktorý sa mi kladie za vinu sa stal. Túto vraždu si však objednal nie Karol M. (nachádzajúci sa v súčasnosti stále v Belize-poznámka TASR), ale Radoslav M. V aute sedel Jozef B., Branislav A. a Peter T. Vraždu vykonal Branislav A. Jozef B. bol šofér, ale zbraň mal aj Peter T., či aj on strieľal neviem. Ja som na nich čakal v ďalšom záložnom aute v Tomašove. Predtým už bolo viacero pokusov, ako usmrtiť expolicajta Juraja G. a to dva razy v Nitre, v Bojniciach a tiež v Moste pri Bratislave,” vypovedal dnes proti svojim spoluobžalovaným komplicom obžalovaný Nikola P., ktorý je zaradený v programe na ochranu svedkov, ale v tomto prípade figuruje stále ako obžalovaný. Nikola P. vypovedal v minulosti proti svojim komplicom nielen v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, ale aj o iných vraždách ktoré sa stali od roku 1997.
Nikola P. veľmi podrobne vypovedal o príprave vraždy Juraja G., keď však obžalovaní v Moste pri Bratislave omylom usmrtili nevinnú ženu – jeho družku a jeho desaťročného syna. Rovnako podrobne vypovedal o predchádzajúcich viacerých neúspešných pokusoch zavraždiť Juraja G. “Jozef B. robil šoféra. To auto Volkswagen Golf po čine podpálili aj so zbraňami. Branislav A., Jozef B. a Peter T. si presadli do auta Audi A6, ktoré som šoféroval ja. Autá boli kradnuté a zabezpečoval ich objednávateľ vraždy Radoslav M. a on aj zaobstaral zbrane – dva samopaly a jednu pištoľ kalibru 9 mm. Po vykonaní vraždy sme išli na byt do Nitry. Braňo povedal, že v aute na ktoré strieľali nesedela jedna osoba. Taxíkom som išiel do Rožňavy, tam sme presadili do ďalšieho taxíka a išli sme do Košíc. Na druhý deň sme čítali na teletexte, že sme zabili nesprávne osoby,” povedal mimo iného ku dvojnásobnej vražde obžalovaný Nikola P. Tento obžalovaný je kľúčovým svedkom v procese s Radoslavom M. pred iným senátom Okresného súdu Bratislava I, ktorý je obžalovaný zase z toho, že si vraždu Juraja G. v Moste pri Bratislave objednal. “Za zavraždenie Juraja G. boli sľúbené dva milióny korún. Keďže sme však zavraždili iné nevinné osoby, nezobrali sme žiadne peniaze,” dodal ešte dnes Nikola P. Súhlas na predchádzajúce neúspešné pokusy na zavraždenie Juraja G. v Nitre musel dávať nitriansky boss Ľuboš F., keďže išlo o “jeho región”.
“Ospravedlňujem sa pozostalým. Je mi ľúto čo sa stalo. Viac vypovedať nebudem,” povedal na záver obžalovaný Nikola P. “Nechcem sa vyjadrovať k obsahu výpovede Nikolu P., ktorého poznám od svojich piatich rokov. Chcel som mu klásť otázky, čo sa mi však dnes nepodarilo. Klamstvo sa stalo súčasťou jeho bežného života. Vypovedal preto tak, že mimo iných motivačných prvkov má vidinu možného zníženia trestu. Nikola P. začal spoluprácu s bývalým Úradom na boj proti organizovanej kriminalite a súčasnou Národnou kriminálnou agentúrou už v roku 2011,” zareagoval na výpoveď kľúčového svedka Branislav A., ktorý je už za inú vraždu a inú trestnú činnosť odsúdený na doživotný trest odňatia slobody.
Súd od dnes po prvý raz koná proti spoluobžalovanému Karolovi M., ktorý sa stále nachádza v Belize, ako proti ušlému. Na dnešné hlavné pojednávanie eskortovali Branislava A. a Nikolu P. z výkonu trestu odňatia slobody. Obžalovaný Jozef B. dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Najnovší proces je naplánovaný v bratislavskej väznici aj na stredu 11. júna.
Naposledy v polovici marca súd na základe návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry SR vydal opatrenia, že bude na odročenom dnešnom pojednávaní konať voči Karolovi M. ako ušlému, keď sa vtedy súdu nevrátila doručenka predvolania od Karola M. Súd túto vec pojednáva už štyri roky.
Mladú ženu a desaťročného chlapca v Moste pri Bratislave zastrelili na konci roka 2004. Z vraždy sú obžalovaní spomínaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh ženy – bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci teda omylom pripravili o život jeho blízkych.
Iný senát Okresného súdu Bratislava I v apríli opäť nepristúpil k čítaniu záverečných rečí na hlavnom pojednávaní so spomínaným údajným objednávateľom vraždy v Moste pri Bratislave Radoslavom M. a ďalším obžalovaným Róbertom B. Súd proces odročil na 14. júla, keď by mali vypovedať svedkovia, ktorí nevypovedali, a kauza by sa mohla blížiť k záveru.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o odsek č. 4.

ikr jk

Diskusia je uzavretá.