USA: Siamské dvojičky, ktoré oddelili v necelom roku, oslavujú 18. narodeniny | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

USA: Siamské dvojičky, ktoré oddelili v necelom roku, oslavujú 18. narodeniny

Houston 10. júna (TASR) – Osemnáste narodeniny oslavujú dnes dve sestry z amerického Texasu, Emily a Caitlin Copelandové, ktoré prišli na svet v pred 18 rokmi ako siamské dvojičky spojené v bedrách pečeňou. Ako desaťmesačné absolvovali úspešný chirurgický zákrok, ktorý im umožnil viesť normálne životy a študovať na strednej škole v Houstone, ktorú práve končia.
Nič z toho však nebolo isté, keď sa ich matka Crystal Copelandová dozvedela, že čaká siamské dvojičky. Hlavný chirurg detskej nemocnice Hermann Memorial Children’s Hospital v Houstone, dr. Kevin Lally, povedal, že keď sa v apríli 1998 rozhodol bábätká chirurgicky oddeliť, výsledkom si nebol istý.
Caitlin v ďakovnej reči na záver štúdia v houstonskej Lutheran High School North poznamenala, že dosiahnuť 18 rokov je vzrušujúce pre každého, ale pre nich “je to naozaj veľké požehnanie, vzhľadom na to, čo všetko sa mohlo stať”.
Siamské dvojičky prichádzajú na svet štatisticky v jednom z 200.000 pôrodov, vysvetľuje agentúra AP. Zhruba 40-60 percent z nich sa rodí mŕtvych a približne 35 percent prežije iba jeden deň.
Koncom 90. rokov neboli operácie spojených detí jednoduché. “Ak ste si vtedy dali do vyhľadávača Google siamské dvojičky, našli ste iba cirkusové vystúpenia a deti, ktoré zomreli,” spomenula ich matka. Lekári ultrazvukom zistili, že sú spojené pečeňou. “Nie srdcom, to by bolo smrteľné,” dodala. Lekári jej dávali nádej, že sa ich podarí oddeliť.
Napriek tomu prišli komplikácie. Jedna z dvojičiek prišla na svet so zablokovaným črevom a mala iba dva dni, keď podstúpila operáciu. Matka ich chcela nechať oddeliť už vtedy, ale lekári pri chirurgickom zákroku zistili, že nie sú iba spojené pečeňou, ale dvojičky majú spoločné vylučovanie iba cez jedno dvojča. Rozhodli sa teda s oddelením počkať, kým budú deti o trocha väčšie.
Pani Copelandová sledovala väčšiu a silnejšiu Caitlin, ako sa pokúša prevaliť na slabšiu sestričku Emily, ktorá na to reagovala krikom. Potom sa Caitlin pokúšala loziť po štyroch, ale Emily pre ňu bola príliš ťažká, aby ju mohla ťahať za sebou.
Dnes, vidiac dve usmiate 18-ročné slečny, Lally Copelandová dodala: “Vždy nevidíte dlhodobé výsledky toho, čo robíte, ale je pekné vidieť takýto dobrý výsledok.”
2 žab dem

Diskusia je uzavretá.