ZDRAVIE: Denne skolabuje v horúčavách takmer stovka ľudí, mnohí teplo podceňujú | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

ZDRAVIE: Denne skolabuje v horúčavách takmer stovka ľudí, mnohí teplo podceňujú

Bratislava 10. júna (TASR) – Horúčavy, ktoré v týchto dňoch zasiahli Slovensko, zamestnávajú aj záchranárov. Tí pomáhali už takmer 300 ľuďom, ktorí nezvládli vysoké teploty vzduchu.
“Za prvé tri horúce dni od soboty (7. 6.), keď sa teploty vyšplhali nad 30 stupňov skolabovalo v dôsledku horúčav 295 ľudí, pričom 188 muselo byť po prvotnom ošetrení prevezených na ďalšie pozorovanie do nemocníc,” informoval TASR hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Boris Chmel.
Štatistiky posledných dní potvrdzujú skúsenosti záchranárov, že ženy v teple kolabujú častejšie ako muži. Ako priblížil Chmel, kolaps postihol 172 žien, 105 mužov a 18 detí. Najčastejšie záchranári zasahovali v Žilinskom kraji, a to 56-krát a najmenej v Trnavskom kraji (24 prípadov).
“Ľudia každoročne, keď sa dostavia prvé horúce dni precenia svoje sily na slnku, podcenia prevenciu, dobré rady a potom kolabujú. Akoby zabudli na rady, ktoré im zdravotníci dávajú každý rok,” upozornil Chmel.
Záchranári radia vyhýbať sa nadmernému vystavovaniu slnku najmä cez obed. “Keď už niekto musí ísť v tomto čase von, mal by mať aspoň niečo na hlave. Opatrný treba byť aj pri rýchlejšom prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia, do tepla, keď telo môže dostať tzv. teplotný šok. Tých rizík je veľa, no zdá sa, že Slováci sú nepoučiteľní – vlani nám skolabovalo v letných mesiacoch takmer 3800 ľudí, rekord za týždeň bol 960 kolapsov,” doplnil.

ala jk

Diskusia je uzavretá.