SÚDY: Pokračuje proces v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave | Môj názor

10 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

SÚDY: Pokračuje proces v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave

Bratislava 10. júna (TASR) – Po trojmesačnej prestávke pokračuje dnes pred trojčlenným senátom Okresného súdu Bratislava I proces v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, z ktorej je obžalovaný Branislav A. a jeho traja spoločníci, a ktorá sa odohrala ešte v roku 2004.
Súd od dnes po prvý raz koná proti spoluobžalovanému Karolovi M., ktorý sa stále nachádza v Belize, ako proti ujdenému. Na dnešné hlavné pojednávanie eskortovali Branislava A. a Nikolu P. z výkonu trestu odňatia slobody. Obžalovaný Jozef B. dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Najnovší proces je naplánovaný v bratislavskej väznici aj na stredu 11. júna.
Naposledy v polovici marca súd na základe návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry SR vydal opatrenia, že bude na odročenom dnešnom pojednávaní konať voči Karolovi M. ako ujdenému, keď sa vtedy súdu nevrátila doručenka predvolania od Karola M.
“Dosiaľ môjmu klientovi predvolanie na pojednávanie doručené nebolo. Od 25. apríla 2013 nebol zase daný poľským súdom v Krakove súhlas na trestné stíhanie. Niektoré orgány tohto štátu Karolovi M. zabraňujú zúčastňovať sa osobne na pojednávaniach. Musia zastaviť voči môjmu klientovi trestné stíhania. Nedáva teda súhlas na pojednávanie,” zdôraznil vtedy právny zástupca Karola M. Peter Schmidl. Karol M. trvá na tom, aby orgány činné v trestnom konaní stiahli medzinárodný zatykač, keďže napríklad zatykač na neho platí aj v prípade vraždy bratislavského bossa Petra Čongrádyho, kde obvinenie v závere minulého roka polícia zrušila.
“Karol M. sa pobytom v cudzine vyhýba trestnému stíhaniu. Iné trestné veci nemajú súvis s touto trestnou vecou,” zdôraznil v marci prokurátor Generálnej prokuratúry (GP SR) Jozef Kandera.
Na marcovom pojednávaní sa zúčastnili tiež len Branislav A. a Nikola P., ktorý bol zahalený v kukle, keďže chce už dlhšie vypovedať proti svojim komplicom. Nikola P. bude vypovedať až dnes. Súd túto vec pojednáva už štyri roky.
Nikola P. je kľúčovým svedkom v procese s Radoslavom M. pred iným senátom Okresného súdu Bratislava I, ktorý je obžalovaný z toho, že si vraždu v Moste pri Bratislave objednal. Sudca ho však predbežne odmietol vypočuť, pretože je v tomto prípade, aj keď v inom procese, obžalovaný tiež.
Mladú ženu a desaťročného chlapca v Moste pri Bratislave zastrelili na konci roka 2004. Z vraždy sú obžalovaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh ženy – bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych.
Iný senát Okresného súdu Bratislava I v apríli opäť nepristúpil k čítaniu záverečných rečí na hlavnom pojednávaní so spomínaným údajným objednávateľom vraždy v Moste pri Bratislave Radoslavom M. a ďalším obžalovaným Róbertom B. Súd proces odročil na 14. júla, kedy by mali vypovedať svedkovia, ktorí nevypovedali, a kauza by sa mohla blížiť k záveru.

ikr zll

Diskusia je uzavretá.