Egypt: Sexuálny útok na študentku vyvolal hnev ľudí | Môj názor

09 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Egypt: Sexuálny útok na študentku vyvolal hnev ľudí

Káhira 9. júna (TASR) – Séria sexuálnych útokov na ženy počas osláv inaugurácie nového prezidenta v Egypte – vrátane hromadného napadnutia 19-ročnej študentky, ktorú vyzliekli donaha na káhirskom námestí Tahrír – dnes vyvolala hnev ľudí. Bolo totiž zverejnené video, ktoré zachytávalo zakrvavenú a nahú tínedžerku, obkľúčenú desiatkami mužov. Informácie priniesla tlačová agentúra AP, ktorá sa odvolala na bezpečnostných predstaviteľov.
V súvislosti s útokom bolo zatknutých sedem mužov a polícia vyšetruje 27 ďalších sťažností na sexuálne obťažovanie žien počas nedeľných zhromaždení desaťtisícov Egypťanov, ktorí do neskorej noci oslavovali inauguráciu nového prezidenta Abdala Fattáha Sísího.
Sexuálne násilie čoraz viac postihuje veľké zhromaždenia v Egypte, ktorý zažíva posledné tri roky veľký chaos – od ľudovej revolúcie v roku 2011, ktorá zosadila autokratického prezidenta Husního Mubaraka. Organizácie žien sa dnes sťažovali, že nové prísne zákony nemajú veľký účinok.
Dvadsaťdeväť organizácií za práva žien zverejnilo spoločné vyhlásenie, obviňujúce vládu z toho, že neurobila dosť pre vyriešenie prudkého nárastu davových útokov na ženy. Organizácie uviedli, že za obdobie od novembra 2012 do januára 2014 zdokumentovali vyše 250 prípadov “hromadného znásilnenia a hromadných sexuálnych útokov”.
“Boj proti tomuto javu si vyžaduje komplexnú štátnu stratégiu,” uviedli ženské organizácie vo vyhlásení.
Minulý týždeň vydali úrady dekrét označujúci sexuálne obťažovanie za zločin, ktorý možno potrestať až piatimi rokmi väzenia. Dekrét pozmeňoval a vylepšoval súčasné egyptské zákony týkajúce sa zneužívania, ktoré nekriminalizovali sexuálne obťažovanie a iba nejasne označovali takéto činy za “obmedzovanie osobnej slobody”.
Sexuálne obťažovanie je v Egypte jedným z dlhodobých škodlivých spoločenských javov, ktoré vyplývajú z patriarchálnej konzervatívnej kultúry v krajine, kde sa ženy pokladajú za menejcenné oproti mužom a za podriadené.

2 20 jam

Diskusia je uzavretá.