LITERATÚRA: Chute a vône života Braňa Deáka pokrstila Karin Haydu | Môj názor

09 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

LITERATÚRA: Chute a vône života Braňa Deáka pokrstila Karin Haydu

Bratislava 9. júna (TASR) – Slovenský herec Braňo Deák dnes v Bratislave uviedol do života svoju knižnú prvotinu Chute a vône života. Novinku, ktorá čitateľom prezrádza, čo robí radosť známemu divadelnému a seriálovému hercovi, pokrstila jeho kolegyňa Karin Haydu. “Túto knihu nemožno brať ako nejakú gurmánsku špecialitu, že sa z nej budú učiť šéfkuchári, to určite nie. To ani nie je cieľová skupina knihy,” povedal pre TASR Braňo Deák. “Chcel som sa podeliť hlavne s fanúšikmi, prečítajú si niečo o mne, uvidia pekné fotografie a poprípade si môžu aj niečo uvariť z tých receptov, sú krásne nafotené, veľmi jednoduché a chutné.”
Plachý mladík, z ktorého sa vďaka televíznym seriálom stal súčasný sexsymbol a idol žien, ďalej priznal, že v knižke neprináša prevratné kulinárske novinky či objavy: “Nič nové som nevymyslel, sú to zozbierané recepty od Nigelly Lawson, Jamieho Olivera, od mamy, frajerkinej mamy, od mojej babky.” Knižku, ktorá čitateľom dá odpovede na otázky – čo má rád Braňo Deák a čo ho teší, napísala podľa jeho rozprávania novinárka Marcela Heglasová. Deáka predstavuje ako muža, ktorý má rád dobré jedlo a nerobí mu problém postaviť sa za sporák. Muža, ktorý sadne na motorku a na cestách-necestách objavuje svet a tiež muža, ktorý sa dobre cíti v spoločnosti ľudí, ale rád si vychutnáva aj ticho na chalupe. Recepty na hercove obľúbené jedlá dopĺňa zaujímavé rozprávanie o všeličom možnom, čo Braňa v živote oslovilo, čo v ňom vyvolalo záujem a zanechalo spomienky.
“Jedlo má úžasnú schopnosť umožniť vám cestovať v čase. Stačí si privoňať k šošovicovej polievke a razom sa ocitnete doma na Vianoce. Alebo si niekde dáte lazane a skôr, ako stihnete zraziť podpätky, budete opäť na letnej dovolenke,” hovorí herec a milovník dobrého jedla. Podľa jeho receptov si môžu čitatelia a kulinárski nadšenci pripraviť napríklad Klokanie bagety, Bizónie hamburgery či Chlapské brownies. “Jedlo je jedna veľká asociačná mágia, a ten najprirodzenejší spôsob ako udržiavať živé spomienky na výnimočné okamihy,” poznamenal na margo svojho knižného počinu Braňo Deák. “Je o jedle, ktoré mám rád, o spomienkach, ktoré vo mne vyvoláva, a o ľuďoch, ktorí boli a sú pre mňa výnimoční.”
Knihu Braňo Deák – Chute a vône života vydalo na 152 stranách vydavateľstvo Ikar.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

han vs

Diskusia je uzavretá.