Britská kráľovná položila veniec k Hrobu neznámeho vojaka v Paríži | Môj názor

05 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Britská kráľovná položila veniec k Hrobu neznámeho vojaka v Paríži

Paríž 5. júna (TASR) – Britská kráľovná Alžbeta II. s manželom pricestovali dnes vlakom Eurostar do Paríža na oficiálnu trojdňovú návštevu Francúzska, spojenú s oslavami 7O. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Na začiatku návštevy položila spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom veniec k Hrobu neznámeho vojaka pod Víťazným oblúkom v Paríži. Spoločne pri pamätníku vzdali poctu padlým vo vojne, informovala BBC.
V piatok sa britský kráľovský pár zúčastní na severe Francúzska jubilejných osláv vylodenia spojeneckých síl v Normandii v roku 1944.
Pozvaním kráľovnej Alžbety II., aby sa zúčastnila spomienkových osláv na Deň-D v rámci oficiálnej návštevy krajiny z nej Francúzsko urobilo najčestnejšiu zo všetkých hláv štátov, ktoré budú v piatok v Normandii. Čiastočne je to osobná pocta kráľovnej a jej 62 rokom vlády, ale tiež francúzsky spôsob vyjadrenia vďačnosti od srdca celej britskej generácii Dňa-D, uviedla BBC.
Počas jej návštevy vzdajú Parížania kráľovnej osobitný hold – pomenujú po nej trhovisko s kvetmi – Marché aux Fleurs-Reine Elizabeth II.
Ku kráľovnej sa v Paríži pripojili syn Charles a vnuk William s manželkami.
Na večierku usporiadanom k jej narodeninám v rezidencii britského veľvyslanca v Paríži sa kráľovná stretla s francúzskymi a britskými veteránmi druhej svetovej vojny, ktorí oslobodzovali kontinent od nacistického Nemecka a podobné stretnutia bude mať aj v piatok.
V piatok večer usporiada francúzsky prezident na počesť kráľovnej Alžbety II. v Elyzejskom paláci v Paríži štátny banket, dodala BBC.
12 žab

Diskusia je uzavretá.