MŠVVŠ SR: Liečivé rastliny sa šľachtia aj v univerzitnej záhrade v Prešove | Môj názor

05 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

MŠVVŠ SR: Liečivé rastliny sa šľachtia aj v univerzitnej záhrade v Prešove

Bratislava 5. júna (TASR) – Vedecký tím Prešovskej univerzity v Prešove vyšľachtil nové odrody rumančeka kamilkového a mäty piepornej. Zaujímavosťou tohto šľachtenia je to, že zatiaľ čo v komerčne pestovanej mäte piepornej je obsah mentolu v sušine na úrovni približne 20 percent, vyšľachtením novej odrody je jej podiel nad 70 percent. Tento výskum bol financovaný z eurofondov.
Výskum spočíval v zhromažďovaní viacerých genotypov rastlín jedného druhu z rôznych prostredí vo svete, ktoré sú v odlišných ekologických podmienkach jedinečné. “Najprv ich vypestujeme na experimentálnom pozemku, potom idú do laboratória, kde sa destilujú látky, silice a zisťuje sa obsah biologicky aktívnych látok. Zámerom šľachtenia je posilniť niektorú z týchto zložiek, ktorá je biologicky aktívna a má využitie vo farmaceutickom, potravinárskom či kozmetickom priemysle. V podstate tie účinky sú zaujímavé aj v oblasti fytoterapie, pretože sa zistilo, že silice chránia rastliny pred hubovitými ochoreniami, a sú využiteľné aj pre človeka,” uviedol rektor univerzity René Matlovič.
Prešovská univerzita má v rámci projektov, ktoré realizovala v operačnom programe Výskum a vývoj, aj unikát v oblasti výskumu lingvokulturológie, prekladateľstva a tlmočníctva. “Máme techniku, ktorá sa v takej zostave nenachádza nikde inde na Slovensku, ani v strednej Európe. Veda a výskum sa tu rozvíjajú aj v oblasti jazyka masmédií, fonetiky a fonológie, a detskej reči,” doplnil rektor Matlovič. Významne sa tým zvyšuje úroveň odborného, umeleckého prekladu, konzekutívneho a simultánneho tlmočenia.
Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ schválila univerzite 12 projektov v celkovej výške 26,2 miliónov eur.

TASR o tom dnes informoval hovorca ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Michal Kaliňák.

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

er

Diskusia je uzavretá.