Sýria: Asad získal svoj tretí prezidentský mandát, hlasovalo 73% voličov | Môj názor

05 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Sýria: Asad získal svoj tretí prezidentský mandát, hlasovalo 73% voličov

Bejrút 4. júna (TASR) – Sýrsky prezident Bašár Asad zvíťazil podľa očakávaní v prezidentských voľbách a napriek občianskej vojne v krajine získal po tretí raz po sebe sedemročný mandát. Jeho volebné víťazstvo oznámil dnes predseda sýrskeho parlamentu Džihád Lahám s tým, že Asad dostal 88,7 percenta hlasov.
K volebným urnám 73 percent voličov, uviedol najvyšší ústavný súd.
Krátko po zverejnení výsledkov sa zaplnili ulice hlavného mesta Damasku radujúcim sa davom, ktorý skandoval – Boh žehnaj Bašára. Oblohu osvetľovali ohňostroje, napísala agentúra DPA.
Asadovi oponenti nazvali utorňajšie hlasovanie paródiou na demokraciu. Bolo totiž obmedzenou na územie pod kontrolou vládnych síl.
Asad vo voľbách prvýkrát čelil súperom. Ako sa očakávalo, jeho dvaja relatívne neznámi protikandidáti dostali iba málo hlasov. Lahám povedal, že Hasan Abdalláh Núrí získal 4,3 percenta hlasov a nezávislý poslanec parlamentu Máhir Hadždžar 3,2 percenta.
Zvolením Asada hlasovali Sýrčania “za vodcu, ktorý čelí vojne, za Bašára Asada, ktorý zostal po boku občanov vo všetkých kútoch ich vlasti,” uviedla v utorok vládnuca strana Baas, ku ktorej patrí aj Asad.
3 žab

Diskusia je uzavretá.