Súhrn medzinárodného spravodajstva – 4. júna – 23.30 h | Môj názor

04 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Súhrn medzinárodného spravodajstva – 4. júna – 23.30 h

DUBLIN – Telesné pozostatky takmer 800 detí boli pochované v masovom hrobe v blízkosti domova pre slobodné matky v Tuame v írskom okrese Galway, ktorý prevádzkovali mníšky. Informoval o tom dnes spravodajský portál yahoo.news.com. Historička Catherine Corlessová tvrdí, že podľa jej štúdie úmrtných záznamov je zrejme bývalý septik neďaleko domova masovým hrobom.

BERLÍN – Takmer tri desiatky ľudí sa dnes zranili pri trajektovom nešťastí na nemeckom ostrove Amrum v Severnom mori. Dvaja z nich boli v ohrození života, ďalší štyria utrpeli tiež ťažké zranenia a 21 osôb vyviazlo so zraneniami ľahšieho charakteru. Príčinou kolízie krátko pred zakotvením trajektu v prístave Wittdünn bola zrejme technická porucha na brzdiacom systéme.

BRUSEL – Po ukončení bojových operácií v Afganistane chce NATO ponechať v krajine od budúceho roka ešte približne 12.000 vojakov, ktorí budú pôsobiť predovšetkým ako inštruktori a poradcovia. Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen po rozhovoroch ministrov obrany aliancie.

VARŠAVA – O rozhodujúcej úlohe prvých čiastočne slobodných volieb spred 25 rokov pre ďalší vývoj v Poľsku a celom regióne hovoril dnes popoludní na spoločnom zasadaní poľského Sejmu a Senátu vo Varšave prezident Bronislaw Komorowski.

VARŠAVA – Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že je možné, že sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na tohtotýždňových podujatiach vo Francúzsku pri príležitosti výročia vylodenia spojencov v Normandii.

MOSKVA – V 15 lokalitách Rostovskej oblasti Ruskej federácie, hraničiacich s Ukrajinou, zaviedli dnes z iniciatívy gubernátora Vasilija Golubeva režim pre mimoriadne situácie.

KODAŇ – Dánska polícia vydala medzinárodný zatykač na štyroch mužov, ktorí sa na internetovom portáli YouTube vyhrážali niekoľkým známym Dánom – vrátane šéfa NATO Andersa Fogha Rasmussena, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

BRUSEL – Lídri skupiny G7, ktorí sa stretli na dvojdňovom summite v Bruseli dnes oznámili, že neuznávajú výsledky prezidentských volieb v Sýrii, ktoré označili za podvod.

BEJRÚT – Sýrske prezidentské voľby vyhral Bašár Asad so ziskom 88,7 percenta hlasov, informovala dnes tlačová agentúra Reuters, s odvolaním sa na predsedu sýrskeho parlamentu Džiháda Laháma. Asad si tak zabezpečil tretie funkčné obdobie, a to napriek prebiehajúcej sýrskej občianskej vojne, ktorá sa rozrástla z protestov proti jeho vláde.

HONGKONG – Desaťtisíce ľudí sa dnes v Hongkongu zúčastnili na tichej sviečkovej demonštrácii v parku v centre na pamiatku 25. výročia krvavého vojenského potlačenia demonštrantov na pekinskom Námestí nebeského pokoja.

BEJRÚT – Spojené štáty budú spolupracovať s novou palestínskou vládou národnej jednoty, ale budú pozorne monitorovať jej záväzok pokračovať v spolupráci s Izraelom, povedal dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry. Kerry, ktorý krátko navštívil Libanon, zdôraznil, že USA budú s palestínskou vládou spolupracovať tak, ako to budú považovať za potrebné.

TASR žab

Diskusia je uzavretá.