Čile: V národnom parku sa našlo takmer 50 skamenelín pravekého jaštera | Môj názor

04 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Čile: V národnom parku sa našlo takmer 50 skamenelín pravekého jaštera

Santiago 4. júna (TASR) – Paleontológovia objavili na juhu Čile takmer 50 skamenených kostier ichtyosaura. Podľa nich ide o jeden z najväčších nálezov svojho druhu v dejinách, uviedla agentúra Reuters.
Skameneliny tvora podobného delfínovi sa našli v národnom parku Torres del Paine, ktorého strmé končiare a priezračné tyrkysové jazerá sú magnetom pre turistov a milovníkov prírody.
Podľa vyjadrenia vedcov žili tieto morské jaštery medzi geologickými obdobiami trias a krieda, teda pred 250-66 miliónmi rokov. Ich skameneliny sa našli v skalách premiestnených obrovským Tyndallovým ľadovcom.
“Ide o úžasný cintorín ichtyosaurov. Výnimočné je to, ako sú ich pozostatky uložené,” uviedol Christian Salazar, paleontológ a kurátor prírodovedného múzea.
“Ide o najnovší veľký objav v dejinách týchto tvorov. Poskytne nám odpoveď na mnoho otázok o tom, ako vyhynuli, kam migrovali a ako žili,” povedal Salazar. Dodal, že 46 skamenelín sa našlo po troch mesiacoch vykopávok, pričom nie je vylúčené, že sa nájdu aj ďalšie.

1 luk hy

Diskusia je uzavretá.