OSN: Komisárka Pillayová vyzvala Čínu, aby povedala pravdu o Tchien-an-men | Môj názor

03 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

OSN: Komisárka Pillayová vyzvala Čínu, aby povedala pravdu o Tchien-an-men

Ženeva 3. júna (TASR) – Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová dnes vyzvala Čínu, aby odhalila pravdu o násilnom vojenskom potlačení masových prodemokratických protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja pred 25 rokmi. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
Pillayová takisto vyzvala čínske úrady, aby prepustili desiatky ľudí údajne uväznených pred výročím protestov, ktoré pripadá na 4. júna, a aby prestali blokovať na internete diskusiu o spomínaných udalostiach na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men).
“Je v záujme každého, aby sa konečne predložili fakty súvisiace s incidentmi na Tchien-an-men,” vyhlásila Pillayová, bývalá sudkyňa najvyššieho súdu v Juhoafrickej republike (JAR) a Medzinárodného trestného súdu (ICC).
Chýba vecné, nezávislé vyšetrovanie, a preto je stále tajomstvom zahalený fakt, koľko demonštrantov – väčšinou študentov a bežných pracujúcich ľudí – pri protestoch v roku 1989 zahynulo. Odhady sa pohybujú od stoviek až po tisíce zabitých obetí, dodala vysoká komisárka OSN.
Rodiny mnohých zabitých stále čakajú na vysvetlenie, čo sa stalo s ich milovanými.
Čína tvrdo rozdrvila niekoľko týždňov trvajúce prodemokratické protesty v samotnom srdci Pekingu, ktoré prebiehali počas návštevy reformného sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova, ale konali sa aj v ďalších mestách. Čína sa ich odvtedy snaží vymazať z dejín.
“Úrady by nemali dusiť pokusy o pripomenutie si udalostí z roku 1989, ale mali by radšej povzbudzovať a umožňovať dialóg i diskusiu – bol by to prostriedok na prekonanie dedičstva minulosti,” dodala Pillayová vo vyhlásení, ktoré vydal jej úrad v Ženeve.
Čína dnes, v predvečer 25. výročia, bránila potlačenie demonštrácií z roku 1989. Vyhlásila, že si zvolila správnu cestu v záujme ľudu.

1 20 jam

Diskusia je uzavretá.