MŠVVŠ SR: Poľnohospodárska univerzita skúmala zabudnuté plodiny
Bratislava 23. mája (TASR) – Eurofondy umožnili Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre okrem iného zaoberať sa aj možnosťami zlepšenia zdravia obyvateľstva. Na projekt Podpora inovácie technológií špeciálnych výrobkov a biopotravín pre zdravú výživu ľudí získala univerzita nenávratný finančný príspevok vo výške 841.000 eur.
Vedecký tím univerzity skúmal technologické postupy pestovania, spracovania a využívania produktov z menej známych a takmer zabudnutých obilnín – moruše čiernej, mišpule nemeckej, špaldy či rôznych druhov tekvíc. Vedci analyzovali ich plody, listy, kvety, peľ či semená nielen ako potenciálne suroviny, ale aj zdroje biologicky aktívnych komponentov pre praktické využitie v agropotravinárstve, vo farmaceutike a v kozmetike.
“Ekologické poľnohospodárstvo by malo byť takým druhom poľnohospodárstva, ktoré tieto netradičné produkty bude pre spracovateľský priemysel produkovať,” uviedol rektor univerzity Peter Bielik. Podľa neho je potrebné zaoberať sa naďalej výskumom biopotravín, ktoré dokážeme vyrábať ekologicky a ktoré chemicky nezaťažujú organizmus človeka.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je úspešným prijímateľom Operačného programu Výskum a vývoj. Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ schválila univerzite v rokoch 2007 až 2013 spolu deväť projektov vo výške 21,8 milióna eur.
TASR informácie poskytol hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.
ala vs