Environmentalisti oslávia 40. výročie Svetového dňa životného prostredia | Môj názor

04 Jún 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Environmentalisti oslávia 40. výročie Svetového dňa životného prostredia

Nairobi/New York/Bratislava 4. júna (TASR) – Na 40. výročie vyhlásenia Svetového dňa životného prostredia, pripadajúceho na 5. júna, sa zamerajú jeho oslavy v roku 2012, v ktorom sa hlavnou témou stala zelená ekonomika. Hostiteľskou krajinou osláv je Brazília, jedna z najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta.
Aj Slovensko sa zapojí do osláv Svetového dňa životného prostredia. Rezortné organizácie Ministerstva životného prostredia pripravili pre verejnosť rôzne environmentálne aktivity. Ako ďalej informuje ministerstvo na svojej internetovej stránke, minister Peter Žiga ocení tých, ktorým záleží na životnom prostredí. Nominovaným kandidátom odovzdá cenu ministra, čestné uznania a ďakovný list v pondelok 4. júna v Bratislave.
Program OSN pre životné prostredie (UNEP) na svojej webovej stránke pri príležitosti 40. výročia informuje, že pripravuje na uverejnenie knihu o histórii UNEP, najdôležitejších etapách jeho histórie a najvýznamnejších realizáciách pre životné prostredie.
Svetový deň životného prostredia je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostrední. Konala sa 5.-16. júna 1972 v Štokholme pod heslom Je len jedna Zem. Delegáti zo 112 štátov na nej prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí. Účastníci ďalej prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a navrhli globálny systém pozorovania Zeme. Na odporúčanie konferencie schválili členovia Valného zhromaždenia OSN 15. decembra 1972 Environmentálny program OSN a 5. jún vyhlásili za Svetový deň životného prostredia.

Zdroje: www.un.org, www.unep.org, www.minzp.sk, www.enviroportal.sk

12 20 roi hy

Diskusia je uzavretá.