Slovinsko: Bývalý premiér Pahor po 15 rokoch končí ako šéf Sociálnych demokratov | Môj názor

03 Jún 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Slovinsko: Bývalý premiér Pahor po 15 rokoch končí ako šéf Sociálnych demokratov

Kočevje 2. júna (TASR) – Bývalý slovinský premiér Borut Pahor dnes na kongrese Sociálnych demokratov v Kočevje tesne prehral voľby predsedu strany. Novým straníckym lídrom sa stal Igor Lukič, čo bude podľa slovinskej agentúry STA znamenať posun opozičnej strany viac doľava.
Lukič, ktorý pôsobil ako minister školstva v Pahorovej vláde v období 2008-2011, získal v druhom kole voľby 190 hlasov oproti Pahorovým 180 hlasom.
Pahor, ktorý bol na čele Sociálnych demokratov 15 rokov, opúšťa predsednícku stoličku po tom, čo v strane zosilneli hlasy volajúce po zmene vedenia a jej jasnejšom ukotvení na ľavej strane politického spektra. Pahorovi tiež vyčítali, že jeho opozičná politika je príliš provládna.
Podľa STA misky váh v prospech Lukiča mohlo nakloniť aj Pahorovo vyhlásenie, že mieni kandidovať v jesenných prezidentských voľbách. Pahor síce vyjadril presvedčenie, že plánovaná prezidentská kandidatúra je v súlade s uchádzaním sa o znovuzvolenie na najvyššom straníckom poste, no viacerí delegáti boli oznámením prezidentskej kandidatúry zaskočení. Podrobili ho kritike za to, že nepožiadal stranu o súhlas s kandidatúrou.

8 bub

Diskusia je uzavretá.