USA: Obama udelil Medailu slobody, okrem iných Albrightovej, Glennovi, Dylanovi | Môj názor

30 Máj 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

USA: Obama udelil Medailu slobody, okrem iných Albrightovej, Glennovi, Dylanovi

Washington 29. mája (TASR) – Americký prezident Barack Obama dnes na slávnostnom obrade v Bielom dome udelil Medailu slobody rôznorodým predstaviteľom politického a kultúrneho života. Najvyššie civilné vyznamenanie USA si za “neuveriteľný dopad” na spoločnosť okrem iných prevzali bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová, astronaut John Glenn a rocková legenda Bob Dylan.
“Títo muži a ženy sú výnimoční neuveriteľným dopadom, ktorí mali na tak mnohých ľudí,” vyhlásil Obama. “Obohatili naše životy a zmenili naše životy k lepšiemu,” dodal.
Albrightová bola prvou ženou na poste americkej ministerky zahraničných vecí, Glenn prvým Američanom vo vesmíre. Medzi ďalšími ocenenými sú spisovateľ Toni Morrison, bývalý izraelský prezident Šimon Peres, Jan Karski – dôstojník podzemnej poľskej armády, ktorý počas druhej svetovej vojny informoval svet o nacistickom holokauste, John Doar – významná postava ministerstva spravodlivosti počas búrlivých 60. rokov, William Foege, ktorý prispel k vykynoženiu kiahní, občianskoprávna aktivistka Dolores Huertová, zakladateľa Dievčenských skautiek Julliette Gordonová Lowová, ako i Gordon Hirabayashi, ktorý počas druhej svetovej vojny bojoval proti väzneniu Američanov japonského pôvodu. Lowová zomrela v roku 1927, Karski v roku 2000, Peres sa na obrade nezúčastnil a Biely dom povedal, že medailu si prevezme na inom podujatí.
O držiteľoch medailí rozhoduje výhradne prezident USA. V minulosti ju dostali okrem iných bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger, juhoafrický bojovník proti apartheidu Nelson Mandela a ľudskoprávny aktivista Martin Luther King Jr.
Zdroj: AP, Reuters
2 1 ari

Diskusia je uzavretá.