Egypt: Demonštranti zaútočili na štáb prezidentského kandidáta Šafíka | Môj názor

28 Máj 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Egypt: Demonštranti zaútočili na štáb prezidentského kandidáta Šafíka

Káhira 28. mája (TASR) – Skupina egyptských demonštrantov dnes podpálila hlavný štáb prezidentského kandidáta Ahmada Šafíka po tom, čo sa posledný premiér za vlády zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka dostal do druhého kola volieb. Oznámila to egyptská televízia.
Súkromná televízia Al-Haját odvysielala zábery požiaru s tým, že ide o sídlo Šafíkovej predvolebnej kampane, ktoré podpálila skupina demonštrantov. Podľa televízie si incident nevyžiadal zranených.
Šafík bol posledným premiérom za vlády Mubaraka, ktorý odstúpil vo februári 2011 po vlne protivládnych demonštrácií. Jeho úspech v prvom kole volieb nahneval demonštrantov, ktorí ho považujú sa symbol bývalého režimu. O novom prezidentovi sa rozhodne 16. a 17. júna medzi Šafíkom a kandidátom Moslimského bratstva Muhammadom Mursím.
Dvaja neúspešní kandidáti, ktorí sa nedostali do druhého kola, spochybnili právoplatnosť konečných výsledkov volieb z 23.-24. mája.
“Sú otázky, ktoré poznačili výsledok volieb,” uviedol bývalý šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Amr Músá, avšak bez detailov o údajných nezrovnalostiach. Umiernený islamistický kandidát Abúl Futúh vyhlásil, že došlo ku kupovaniu hlasov a zástupcov kandidátov vylúčili z volebných miestností počas sčítania hlasov.
Zdroj: Reuters
1 20 ari

Diskusia je uzavretá.