OSN: V roku 2011 zahynulo 112 príslušníkov mierových síl OSN | Môj názor

27 Máj 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

OSN: V roku 2011 zahynulo 112 príslušníkov mierových síl OSN

New York/Bratislava 27. mája (TASR) – Medzinárodný deň príslušníkov mierových síl OSN, pripadajúci na 29. mája, sa stane príležitosťou vzdať poctu 120.000 príslušníkom mierových síl OSN slúžiacim v 17 misiách v krajne nestabilných a nebezpečných regiónoch sveta. Zároveň dáva možnosť spomenúť si a oceniť tých príslušníkov mierových síl OSN, ktorí zahynuli pri plnení povinností. V roku 2011 zahynulo 112 mužov a žien. Od januára do apríla tohto roku prišlo o život ďalších 27 príslušníkov mierových síl OSN, uviedol v tejto súvislosti generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun.
V roku 2012 si pripomíname pamiatku vyše 2900 modrých prílb, ako sa zjednodušenie hovorí mierovým silám OSN, ktorí zomreli v priebehu uplynulých rokov, uviedol Pan Ki-mun. V súčasnosti sa na misiách OSN podieľa 116 štátov sveta. Slovenskí príslušníci mierových zborov pôsobia v pozorovateľskej misii na Blízkom východe (UNTSO) a na Cypre v misii UNFICYP.
Medzinárodný deň príslušníkov mierových síl OSN vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN schválením rezolúcie A/RES/57/129 z 11. decembra 2002. Vzdalo tým poctu všetkým mužom a ženám, ktorí slúžili a slúžia v operáciách na udržanie mieru. Ocenilo ich vysokú profesionalitu, oddanosť a odvahu. Zároveň je tento sviatok príležitosťou, aby si verejnosť spomenula na všetkých, ktorí v mierových misiách zahynuli.
Deň 29. máj je spomienkou na rok 1948, keď OSN rozmiestnila v Palestíne vojakov vo svojej prvej misii na udržanie mieru. V rezolúcii sa zdôrazňuje, že 29. máj sa má sláviť každý rok s cieľom vzdať poctu všetkým mužom a ženám, ktorí pôsobili a pôsobia v mierových silách OSN.
Z aktivít príslušníkov mierových zborov OSN mávajú najväčší úžitok obyčajní ľudia, ktorí zároveň bývajú najzraniteľnejší v ozbrojených konfliktoch. Modré prilby dohliadajú, aby sa utečenci alebo odídenci mohli vrátiť do svojich domovov. Dozerajú i na to, aby členovia bojujúcich strán zložili zbrane a opäť sa začlenili do spoločnosti. Snažia sa o to, aby deti našli cestu z bojísk do školy, aby ľudia mohli uplatniť volebné právo v demokratickom hlasovaní, aby sa ľudské práva obyčajných ľudí dostali pod ochranu a mohli ich napĺňať.

Zdroje: www.un.org, www.mosr.sk

12 20 roi hy

Diskusia je uzavretá.