Pan Ki-mun: Bombové útoky v Sýrii naznačujú účasť teroristických skupín | Môj názor

25 Máj 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Pan Ki-mun: Bombové útoky v Sýrii naznačujú účasť teroristických skupín

New York 25. mája (TASR) – Veľkosť a sofistikovanosť niektorých nedávnych bombových útokov v Sýrii naznačujú, že za nimi mohli stáť “etablované teroristické skupiny”. Napísal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v liste, ktorým naliehal na krajiny, aby nedodávali zbrane sýrskej vláde ani povstaleckým silám.
“Celková situácia v Sýria zostáva naďalej mimoriadne vážna a bol dosiahnutý iba malý pokrok v niektorých záležitostiach,” informoval Pan Ki-mun Bezpečnostnú radu OSN v liste, z ktorého citovala agentúra Reuters.
“Pokračuje kríza, charakterizovaná pravidelným násilím, zhoršujúcimi sa humanitárnymi podmienkami, porušovaním ľudských práv a pokračujúcou politickou konfrontáciou,” uviedol.
Pan konštatoval, že neozbrojená pozorovateľská misia OSN v Sýrii (UNSMIS), ktorá má monitorovať uplatňovanie prímeria, ku ktorému zatiaľ nedošlo, zaznamenala, že “významné časti niektorých miest sa zdajú byť pod faktickou kontrolou opozičných zložiek. “Panuje všeobecná atmosféra napätia, nedôvery a strachu,” pokračoval.
“Sýrska armáda neprestala v mnohých oblastiach využívať ťažké zbrane ani sa nestiahla….Pri niekoľkých príležitostiach UNSMIS počuli zvuk, alebo videli dôkazy, ostreľovania v obývaných centrách.”
Podľa Pana došlo k nárastu bombardovania v Sýrii, najmä v mestách Damask, Hamá, Aleppo, Idlib a Dajr az-Zaur.
“Sofistikovanosť a veľkosť bômb ukazujú na vysokú úroveň expertných znalostí, čo môže naznačovať účasť etablovaných teroristických skupín,” povedal bez toho, aby špecifikoval, o akých skupinách hovorí.
Pan tiež varoval ostatné krajiny pred poskytovaním vojenskej pomoci ktorejkoľvek strane v sýrskom konflikte.
Na ceste do Sýrie je ruská nákladná loď naložená zbraňami, do sýrskeho prístavu by mala doraziť tento víkend. Oznámila to televízia al-Arabíja.

Zdroj: Reuters
1 žab

Diskusia je uzavretá.