KREMNICA: Problémy s parkovaním na Skalke má vyriešiť nové parkovisko | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

KREMNICA: Problémy s parkovaním na Skalke má vyriešiť nové parkovisko

Kremnica 23. apríla (TASR) – Problémy s parkovaním na Skalke neďaleko Kremnice by mohlo v budúcnosti vyriešiť nové parkovisko. To chce na mestských pozemkoch postaviť súkromná spoločnosť Skalka aréna, s. r. o. Prenájom týchto pozemkov už odsúhlasili aj mestskí poslanci. Či nakoniec nové parkovisko na Skalke vznikne a obe strany sa dohodnú, však bude závisieť aj od nájomnej zmluvy, ktorú mesto teraz musí pripraviť.
Parkovanie na Skalke je v súčasnosti najmä v zimnom období problematické. “Keďže mesto nemá prostriedky a nechce tento problém riešiť vo vlastnej réžii, ako najschodnejšiu cestu vidíme, že to urobíme my, ale s tým, že nám mesto musí prenajať pozemky,” poznamenal Peter Hyža, marketingový manažér spoločnosti Skalka aréna.
Podľa jeho vyjadrenia firma očakáva výhodné podmienky na prenájom pozemkov, keďže bude ako súkromná spoločnosť riešiť časť infraštruktúry, ktorú za normálnych okolností súkromný podnikateľ nerobí, a nebude mať z toho žiadny zisk. “Či to tak bude, či nám dá mesto Kremnica také podmienky, ktoré budú reálne, tak to uvidíme, až keď dostaneme do ruky návrh zmluvy,” dodal. Hyža tiež podotkol, že parkovisko by slúžilo všetkým návštevníkom Skalky, nie len klientom spoločnosti.
Podľa primátorky Zuzany Balážovej má mesto v súčasnosti iné problémy, ktoré musí prednostne riešiť, ako je výstavba nového parkoviska na Skalke. Okrem toho si podľa jej slov žiadala doplnenie podkladov k projektu, konkrétne napríklad nákres rezu parkoviskom. Ako upozornila, od najnižšieho bodu po najvyšší je výškový rozdiel 20 metrov. “Takže to bude ešte dlhá cesta a určite budeme mať na zreteli to, že, áno, nechceme obmedzovať rozvoj Skalky, ale na druhej strane, musí to byť environmentálne prijateľné,” dodala v tejto súvislosti.
Hlasovanie poslancov o prenájme pozemkov na rokovaní mestského zastupiteľstva nebolo jednoznačné. Jedným z tých, ktorí hlasoval proti, bol aj poslanec Ivan Petráš (SDKÚ-DS). “Nie som proti, aby sa parkovisko vybudovalo vzhľadom na to, v akom stave je v súčasnosti. Určite si zaslúži viac pozornosti a možno aj väčšiu plochu, ale celkove môj principiálny postoj k tomu, čo sa deje na Skalke za posledné roky, je v tej nekoncepčnosti,” zdôvodnil.
Medzi subjektmi, ktoré na Skalke pôsobia, chýba podľa jeho slov určitá koordinácia. “Všetky projekty, ktoré sa na Skalke za posledné roky robili, nie sú podľa mňa dokončené, navzájom si niektoré dokonca odporujú. Nie je to dobudované, máme rôzne miesta na Skalke, kde bolo vydané stavebné povolenie, a nestavia sa,” dodal.
Uznesenie, na ktorom sa poslanci dohodli, hovorí o prenájme pozemkov s výmerou takmer 11.000 štvorcových metrov (m2). Spoločnosť by podľa neho mala mestu za 1 m2 zaplatiť tri eurá, pričom nájom by mala platiť tri roky dopredu. “Vzhľadom na to, že parkovisko nebude priamo slúžiť na podnikateľské účely, pretože my tam nebudeme vyberať parkovné, nie je táto suma prijateľná,” zhodnotil Hyža.
Projekt počíta s tým, že parkovisko by malo mať celkove 250 parkovacích miest pre osobné vozidlá a 10 parkovacích miest pre autobusy. Chýbať by nemala ani zastávka pre linkový autobus. Kapacita dnešného parkoviska je podľa Hyžu maximálne 70 parkovacích miest.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

sop gl

Diskusia je uzavretá.