Brusel: Zomrela renomovaná belgická spisovateľka Jacqueline Harpmanová | Môj názor

24 Máj 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Brusel: Zomrela renomovaná belgická spisovateľka Jacqueline Harpmanová

Brusel 24. mája (TASR) – Po dlhotrvajúcej chorobe zomrela dnes vo veku 82 rokov Jacqueline Harpmanová, belgická psychoanalytička a spisovateľka, ocenená v roku 1996 za dielo Orlanda prestížnou francúzskou literárnou cenou Prix Médicis.
Informáciu priniesli belgické médiá s odvolaním sa na príbuzných spisovateľky.
Denník Le Soir v internetovom vydaní pripomenul, že tamojšia literatúra stratila v zosnulej členku poroty najvýznamnejšieho belgického literárneho ocenenia Prix Victor Rossel, ktoré Harpmanová získala ešte v roku 1959 za svoj debut Bréve Arcadie.
Rodáčka z Etterbeeku strávila obdobie druhej svetovej vojny v severoafrickom Maroku, kde našla útočisko v súvislosti so židovským pôvodom svojho otca. Absolventka štúdia medicíny sa napokon rozhodla pre spisovateľskú dráhu.
Francúzsky píšuca autorka, ktorá žila v Bruseli, zanechala rozsiahle dielo, z ktorého popri už spomínaných ocenených prácach treba vyzdvihnúť tiež ocenenú a mimoriadne úspešnú prácu La Plage d’Ostende (1991). Jej sondy do duše ženských hrdiniek, charakterizujúce značnú časť tvorby, iba ojedinelo prístupnú v prekladoch do slovenčiny a českého jazyka (Ja, čo som nepoznala mužov, Nanebovzatie milencov), sa opierali o mimoriadne rozprávačské umenie.
12 6 le juh

Diskusia je uzavretá.